درختان بیمار زاگرس
روزنامه آرمان: در چند سال اخیر طبیعت ایران بهدلیل اقدامات نامناسب انسانی به کرات مورد بیمهری قرار گرفته است. در این میان با بررسی وضعیت جنگلهای این مرز و بوم باید گفت که در هر لحظه بیم آتشسوزی، قطع درختان، شیوع بیماری در بین درختان، تغییر کاربری اراضی، تاثیرات جوی همچون کم آبی، بیآبی و اثرات مخرب هجوم ریزگردها میتواند همین ثروت ملی جا مانده را به نابودی بکشاند. بهگفته کارشناسان عمده دلایل بروز بیماری در بین درختان تغییر اقلیم، نبود یا کاهش بارشها در سالهای اخیر، ورود ریزگردها به کشور و نشستن بر روی برگ درختان و بستن روزنه آنها، گرم شدن هوا و … است.
جنگلهای زاگرس با وسعت بیش از پنجمیلیون هکتار یکی از مهمترین رویشگاههای ایران هستند که به دلایل اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و بوم شناختی از عرصههای کلیدی ایران محسوب میشوند. همچنین همگان جنگلهای این خطه را به نام جنگلهای بلوط زاگرس میشناسند. تامین ۴۰درصد آب کشور، تنوع زیستی جانوری و گیاهی بالا، اهمیت در تعدیل آبوهوا و اثرات اقلیمی، حفظ منابع خاک و جلوگیری از فرسایش از جمله کارکردهای این جنگلها است. بر اساس مطالعات انجام شده ۱۰ تا ۳۰درصد معیشت خانوارهای روستایی در زاگرس به این جنگلها وابسته است که بر حسب شرایط اجتماعی و اقتصادی متفاوت است. هر چند در روند دیگر اقدامات انسانی نمیتوان زاگرس را جنگل خواند، بلکه بوستان، مزرعه یا باغ زیبندهترین نام برای آن محسوب میشود، چون در سالهای اخیر هر تصمیمی باعث قطعی تعداد قابل توجهی از این درختان شده است.
نیمی از درختان بلوط زاگرس بیمارند
در روزهای اخیر یک عضو هیات مدیره انجمن نهضت سبز زاگرس با اشاره به اینکه نیمی از درختان بلوط منطقه زاگرس به بیماری دچار هستند، گفت: بیماری «زغال بلوط» میتواند درختان زاگرس را از بین ببرد. امید سجادیان با اشاره به بیماری درختان بلوط منطقه زاگرس اظهار کرد: بیماری «زغال بلوط» در منطقه غرب زاگرس شایع شده همچنین آفت جوانه بلوط و پروانه بلوط مشکلاتی را برای درختان این منطقه به وجود آورده است. او با بیان اینکه بیماری «زغال بلوط» از سال ۹۰ گریبان درختان بلوط زاگرس را گرفته است، تصریح کرد: در حال حاضر این بیماری شیوع پیدا کرده است و میتوان گفت که تقریبا ۵۰درصد درختان بلوط زاگرس در نواحی ایلام، لرستان و کهگیلویه و بویراحمد به این بیماری دچار شدهاند. به گزارش ایسنا، این عضو هیات مدیره «انجمن نهضت سبز زاگرس» با اشاره به اینکه این بیماری با توجه به گستردگی خود میتواند جنگلهای زاگرس را خشک کند، گفت: بنابر آنچه که کارشناسان میگویند علت بیماری درختان بلوط دخالتهای انسان در محیط و عوامل طبیعی همچون خشکسالی است. خشکسالی و کمبود بارش سبب ضعف درختان بلوط شده است، البته گرد و غبار نیز در بهوجود آمدن این بیماری بیتقصیر نیست.
جنگل و عوامل انسانی
عوامل انسانی متعدد در بروز خسارت به جنگلها تاثیر دارند. در این میان از طریق کاهش بهره برداریهای بیرویه در جنگلها میتوان اقدامات مناسب انجام داد. برای مثال هم اکنون بهدلیل حضور پرشمار دام در تمامی فصول سال در جنگلهای زاگرس شاهد برهم خوردن تعادل اکولوژیکی در جنگلها و رقابت جدی بین دام اهلی و حیات وحش جنگل هستیم. در این جنگلها جمعیت حیات وحش به شدت در خطر قرار گرفته و جمعیت آن کاهش یافته است. در حالی که عدم وجود حیات وحش در جنگل باعث به هم خوردن تعادل اکوسیستمی میشود. همچنین از بین رفتن پرندگان به دلایل مختلف همچون رقابت غذایی یا شکار باعث از بین رفتن تعادل در جنگلها میشود. برای مثال جمعیت سوسک چوبخوار بهوسیله دارکوب، سار و دیگر پرندگان کنترل میشود، طبیعتا وقتی جمعیت این پرندگان در جنگلهای زاگرس کاهش یابد، منجر به افزایش تصاعدی این گونه آفتها و بروز انواع بیماری در جنگلها میشود. همچنین وقتی بهره برداریها در جنگلها افزایش یابد مقوله تولید زغال و تخریب جنگل بهدلیل دسترسی به اراضی کشاورزی و تغییر کاربری افزایش مییابد و شاهد بروز بیماریهای دیگر در بین درختان جنگلهای زاگرس خواهیم بود.
جنگلهای زاگرس در دست نابودی
یک کارشناس محیط زیست درباره خطرات تهدیدکننده جنگلهای زاگرس به خبرنگار «آرمان» میگوید: در سالجاری حشرهای تحت عنوان جوانه خوار بلوط سلامت درختان جنگلهای زاگرس را تهدید میکند. از سوی دیگر از اوایل دهه ۹۰ پدیدهای به نام مرگ بلوط از استان ایلام در بین درختان شیوع پیدا کرد، هم اکنون این مساله یک- پنجم جنگلهای زاگرس را درگیر کرده است. در این شرایط میتوان گفت از پنجمیلیون هکتار در مناطق زاگرس حدود یکمیلیون هکتار با پدیده مرگ یا خشک شدن بلوط مواجه هستند.
هومان خاکپور میافزاید: تاکنون علت اصلی مرگ بلوط شناسایی نشده است. برای مثال برخی از کارشناسان بروز این بیماری را تحت عنوان بیماری زغالی بلوط دانسته و دیگر کارشناسان این پدیده را بهدلیل طغیان سوسک چوب خوار میدانند. با این تفاسیر یک – پنجم جنگلهای زاگرس تحت تاثیر این پدیده نابودکننده قرار گرفتهاند. با این وجود، تاکنون کارشناسان و مسئولان امر به راهکار جدی برای مقابله با این قضیه دست نیافتهاند. بهگفته او چندی قبل سازمان جنگلها و مراتع طرحی را در قالب شناسایی جنگلها برگزار کردند، در این اقدام قرار بود درختان مبتلا به مرگ بلوط قطع شده و از منطقه خارج شوند تا این آفت به دیگر درختان سرایت نکند. هر چند این طرح به شکل موردی در بین چند استان به شکل پایلوت برگزار و به شکل ناقص رها شد.
این کارشناس محیط زیست میگوید: تاکنون یک راهکار جدی برای مقابله با این پدیده اندیشیده نشده است. این در حالی است که مسئولان امر در سالهای اخیر میتوانستند با ایجاد یک پروژه تحقیقاتی گسترده و تیم حرفهای مطالعاتی درباره درختان زاگرس لحاظ و شیوه مبارزه با آفاتهای تهدیدکننده زاگرس اندیشیده شود. این کارشناس محیط زیست تاکید میکند: در جنگلهای زاگرس شاهد طغیان آفت جوانه بلوط هستیم. این آفت از جوانه و برگ بلوط استفاده کرده و باعث خسارتهای فراوان در بین درختان بلوط در منطقه زاگرس شده و میتواند بروز خشکیدگی بلوط را در جنگلهای زاگرس تشدید کند.
خاکپور با بیان اینکه در برخی از استانهای کشور اقداماتی برای مبارزه با این آفت در پیش گرفتهاند، میافزاید: هم اکنون محلول گیاهی به شکل زمینی در بین درختان پاشیده میشود. همچنین برخی از استانها بهدنبال محلول پاشی به شکل هوایی هستند تا بتوان جلوی تکثیر این آفت را گرفت. همچنین اقدام دیگر نیز از طریق تله گذاری در مناطقی که این آفت بیشتر گسترش دارد، در دستور کار است و این اقدام با خسارتهای زیست محیطی همراه نیست. جالب است بدانید که تمامی این اتفاقات ناشی از ضعف جنگل است، چون بهدلیل بهرهبرداریهای بیرویه جنگل ضعیف شده است.
این کارشناس محیط زیست تاکید میکند: بهدلیل دخالتهای انسانی اکوسیستم جنگلها و بهره برداریهای بیرویه تعادل اکولوژیکی به هم خورده و تمامی این آفات به شکل طبیعی جزو جنگل هستند. باید دانست که بسیاری از آفات در جنگلها وجود دارد، اما تمامی این آفات نیز یک دشمن طبیعی دارند و آن دشمن طبیعی نمیگذارد تا جمعیت آنها از حد طبیعی بیشتر و منجر به بروز آسیب در جنگل شود. بیشک وقتی اقدامات بشر بهنحوی است که تعادل زمین را بر هم میریزد، در نتیجه بر تعداد آفات جنگل افزوده شده و بهدنبال آسیبزدن به جنگل و بروز پدیدهای تحت عنوان از بین رفتن جوانهها و برگ بلوط و افزایش سوسک چوبخوار و بیماری زغال بلوط هستیم.
خاکپور میگوید: در اصل بروز این آفتها یک اتفاق ثانویه بهدلیل بهرهبرداری بیرویه و به هم خوردن نظم در بین درختان جنگلی است، طبیعتا وقتی درختان ضعیف شوند، آفات و بیماریها سلامت آنها را تهدید میکنند. خاکپور میگوید: باید با اقدامات مناسب بتوان مجموعه اکوسیستم جنگلها را به حالت طبیعی برگرداند. در این روند میتوان متناسب با بهره برداریهای مناسب و تابآوری جنگل را به شکل طبیعی برگرداند تا به شکل طبیعی خود را احیا کند.
جنگلهای زاگرس تنوع سنی ندارند
از سوی دیگر برخی کارشناسان پیری و فرسودگی درختان زاگرس را عامل دیگر در بروز بیماری در بین آنها میدانند. هماکنون جنگلهای زاگرس فرسوده شدهاند، اما با بررسی دلایل بروز بیماری و آفت در بین درختان باید تاکید کرد که عوامل انسانی توان خود پالایی را از جنگلهای این مرز و بوم گرفته است. برای مثال وقتی بر اساس بهرهبرداریهای بیرویه همچون چرای دام، زراعت در جنگل و… اجازه استقرار هیچنهالی در جنگل داده نمیشود، طبیعتا جنگل به سمت پیری و فرسودگی سوق پیدا میکند، چون در این اقدامات اجازه بهرهبرداری جدید به جنگل داده نمیشود.
در شرایط کنونی بیش از ۳۰درصد جنگلهای منطقه زاگرس در تصرف مردم و تحت زراعت غیرقانونی قرار گرفته است؛ این مساله اجازه رشد بذر جدید در جنگل را نمیدهد. در جنگلهای زاگرس بهدلیل وجود تعداد بیشمار چرای دام اجازه رشد نهال جدید داده نمیشود، به بیان دیگر در این اقدام عوامل انسانی و تصمیمات اتخاذ شده بشر اجازه تنوع سنی به جنگل زاگرس نمیدهد. این در حالی است که جنگلها به شکل طبیعی دارای درختانی با تنوع سنی پیر، جوان و نهال هستند. از دیگر پیامدهای بر هم خوردن تنوع سنی در جنگلها میتوان به بروز ضعف اکولوژیکی در جنگل اشاره کرد. این مقوله باعث تاثیرگذاری بیشتر آفات در جنگل میشود.