گیاهان دارویی طرح و پروژه میخواهند یا باور و عزم ملی
هنوز هم عمدتاً در روستاها استفاده از گیاهان داروئی برای درمان در کنار داروهای شیمیایی متداول است. هرچند استفاده از داروهای گیاهی در بخش درمانی کشورهای پیشرفته بسیار فراتر از کشورهای درحالتوسعه است اما برداشت کنترل نشده و غیراصولی گیاهان در درمانهای سنتی، کاربریهای صنعتی و خوراکی در کشورهای درحالتوسعه، خسارتهای زیادی را به تنوع گیاهی این مناطق وارد کرده و بقای این گونههای گیاهی ارزشمند و اقتصادی را با خطرهای جدی مواجه کرده است! چراکه بیشتر این برداشتها از رویشگاههای طبیعی و به صورتهای کاملاً غیرعلمی و ناپایدار بوده است.
تقریباً در تمامی مناطق کشور؛ بیشترین استفاده از گیاهان داروئی در سیستم درمانی سنتی و متأسفانه بیشترین برداشتها هم از رویشگاههای طبیعی جنگلی و مرتعی بوده است. این را هم اضافه کنیم که در سالهای اخیر افزایش جمعیت و توسعه کارخانههای داروسازی و گسترش ظرفیتهای تولید داروهای گیاهی، روند بهرهبرداریهای بیرویه و غیراصولی در رویشگاههای طبیعی را شدتی نگرانکننده بخشیده تا جایی که مراکز تحقیقاتی، فعالان محیطزیستی و برخی کارشناسان نهادهای اجرایی به خطر انقراض و تهدید تنوع گیاهی کشور هشدارهای جدی میدهند.
موقعیت جغرافیایی، شرایط توپوگرافی کوهستانی و تغییرات شدید ارتفاعی به همراه نوسانات وسیع حرارتی، رطوبتی و بارشی سبب شده است تا استان چهارمحال و بختیاری بهرغم داشتن وسعت حدود یکدرصدی کشور، از ظرفیت منحصربهفردی در ایجاد شرایط اکولوژیکی مناسب برای رویش گونههای گیاهی بسیار متنوع با نیازها و خواهشهای اکولوژیکی بسیار متفاوت برخوردار باشد.
این موهبت طبیعی کمنظیر سبب شده است تا سرزمین چهارمحال و بختیاری به یکی از رویشگاههای ارزشمند کشور تبدیلشده و ظرفیت کشت و توسعه گیاهان دارویی، صنعتی و خوراکی در شمار مهمترین استعدادها و قابلیتهای اقتصاد سبز استان قرار گیرد.
بهرغم آگاهی از چنین ظرفیتهای اشتغالزایی و معیشتهای سبز و همینطور آگاهی از نقش این گیاهان در حوزههای سلامت و صنعت، ولی متأسفانه به دلیل عدم وجود برنامه راهبردی مشخص در زمینه بهرهبرداری خردمندانه و پایدار، همواره شاهد ریشهکن شدن این گیاهان هستیم. بیشک راه برونرفت از بحران ریشهکنی این گیاهان و کنترل بهرهبرداریهای بیرویه در رویشگاههای طبیعی، آموزش جوامع محلی و بومی برای کشت و اهلی کردن این گیاهان در مزارع است. ایده کشت و اهلی کردن، یقیناً مؤثرترین اقدام برای حفاظت از گیاهان داروئی، صنعتی و خوراکی کشور است که میتوان با ایجاد زیرساختهای لازم برای توسعه صنایع فرآوری بالادستی، زمینه اشتیاق و مشارکت مردم در این طرح را فراهم کرد.
آمار رسمی ارایه شده از سطح زیر کشت گیاهان داروئی حکایت از این حقیقت تلخ دارد که متأسفانه عزم لازم برای استفاده خردمندانه از این ظرفیت اشتغالزایی و درآمدزایی ارزشمند که منجر به حفاظت پایدار از تنوع زیستی گیاهی سرزمین عزیزمان هم میشود وجود نداشته و همچنان بهرهبرداریهای غیراصولی سنتی و ریشهکنی گیاهان در طبیعت دست بالا را دارد. بر اساس این آمار سطح زیر کشت گیاهان داروئی در سال ۱۳۸۹ حدود ۳۸۰۰۰ هکتار بوده است که با احتساب تعداد گونه¬های داروئی شناساییشده در کشور، سرانه کشت هر یک از این گیاهان دارویی در کل کشور حدود ۱٫۶۵ هکتار برآورد میشود. سطح سرانهای که در مقایسه با پتانسیلهای کمنظیر موجود در کشور بسیار پایین بوده و گواه این حقیقت تلخ است که در سالهای گذشته هیچ برنامه خردمندانهای در زمینه حفاظت و تولید اقتصادی این مواهب الهی در کشور نداشتهایم.
جالب است بدانیم که از عرصه ۳۸۰۰۰ هکتاری کشت گیاهان دارویی کشور، بیش از نیمی از این سطح یعنی حدود ۲۰۰۰۰ هکتار آن مربوط به استان خراسان رضوی و دو استان خراسان شمالی و جنوبی بوده است و سهم بقیه مناطق رویشی کشور بسیار ناچیز و در مناطقی مانند چهارمحال و بختیاری بهرغم دارا بودن شرایط اقلیمی و رویشگاهی بسیار مناسب، شوربختانه در حد تأملبرانگیز و حدود ۶٫۴ هکتار است.
کلام آخر اینکه؛ انتظار میرود قبل از آنکه دیر شود و با تخریب رویشگاهها و تنوع زیستی گیاهی مناطق ارزشمندمان درخطر نابودی و انقراض قرار گیرند و ناباورانه همه فرصتها از دست برود، حفاظت همراه با بهرهبرداری خردمندانه از گیاهان دارویی، صنعتی و خوراکی در سبد اولویتهای برنامهریزی و کاری دستگاههای متولی و مرتبط مانند منابع طبیعی، جهاد کشاورزی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه علوم پزشکی و سایر مراکز دانشگاهی، صنعت، تجارت و بازرگانی، حفاظت محیطزیست و … قرار گیرد تا با مشارکت مسئولانه بخش خصوصی و غیردولتی اضافه بر افزایش ضریب حفاظتی تنوع زیستی گیاهی و ظرفیتسازی در حوزه اشتغالهای سبز و پایدار، بسترهای لازم برای توسعه کشت، تکثیر و فرآوری این گیاهان ارزشمند درمانی و اقتصادی فراهم شود.