نشست سهجانبه گلاب در پردیسان
این روزها در خصوص صدور مجوز برای اجرای پروژه تونل گلاب ۲ و انتقال آب زایندهرود به اصفهان بزرگ خبرهایی در فضاهای مجازی و نوشتاری کشور منتشرشده است که بیشک بر افکار عمومی دیار چهارمحال و بختیاری تأثیرات نامطلوبی بر جای گذاشته است. خبرهای منتشره حکایت از آن داشت که سازمان حفاظت محیطزیست بدون جامعنگری و لحاظ ملاحظات محیط زیستی، بهصورت رسمی مجوز ازسرگیری احداث تونل گلاب ۲ را صادر کرده است. انتشار این اخبار در میان دوستداران محیطزیست و گروههایی از اهالی استان چهارمحال و بختیاری، فضایی تنش آلود و نگرانکننده نسبت به عملکرد سازمان حفاظت محیطزیست ایجاد کرد.
در همین راستا و بنا بر درخواست سازمان حفاظت محیطزیست؛ در مورخه ۲۴ مهرماه ۱۳۹۳ جلسه سه جانبهای بین نمایندگان سازمانهای مردمنهاد محیط زیستی اصفهان و چهارمحال و بختیاری و مقامات ارشد سازمان حفاظت محیطزیست کشور – آقای دکتر سعید متصدی معاون انسانی سازمان، سرکار خانم دکتر مهناز مظاهری اسدی معاون آموزش و پژوهش سازمان، آقای مهندس حمید جلالوندی مدیرکل دفتر ارزیابی اثرات زیست محیطی سازمان، آقای مهندس محمد درویش مدیرکل دفتر آموزش و مشارکت مردمی سازمان، خانم مهندس زیرک و خانم مهندس گلمحمدی کارشناسان دفتر آموزش و مشارکت مردمی سازمان – تشکیل شد. گفتنی است این جلسه مختص پروژه گلاب ۲ و حوضه زایندهرود بود که ذینفعان اصلی آن مردمان دو استان اصفهان و چهارمحال و بختیاری هستند.
در این جلسه کارشناسی که در محل دفتر معاونت انسانی سازمان حفاظت محیطزیست و به ریاست آقای دکتر سعید متصدی برگزار شد؛ ابتدا نگارنده به نمایندگی از سازمانهای مردمنهاد و فعالان محیط زیستی استان چهارمحال و بختیاری، با بیان دغدغههای مردم منطقه و نظرات کارشناسی در زمینه پروژه انتقال آب گلاب ۲ و اخبار منتشرشده در خصوص روند صدور مجوزها، انتظارات دوستداران محیطزیست و مردم استان از سازمان حفاظت محیطزیست در زمینه تحقق ملاحظات محیط زیستی، دفاع از حقآبه زیستی و حفظ حرمت رودخانهها را اعلام داشته و خواستار جامعنگری بیشتر سازمان در مواجه با پروژههای انتقال آب بین حوضهای گردید. آقای حشمتالله انتخابی به نمایندگی از سازمانهای مردمنهاد و فعالان محیط زیستی اصفهان به فضاسازیهای غیر کارشناسی در زمینه وضعیت آبی زایندهرود و مصارف در طول این رودخانه پرداخت و با اشاره به ویژگیهای تونل گلاب ۲ و لولههای انتقال آب به تصفیهخانه، ضرورت احداث این تونل را توجیه کردند.
آقای دکتر متصدی معاون انسانی سازمان با بیان دیدگاههای سازمان حفاظت محیطزیست نسبت به ماجرای تونل گلاب ۲ و پروژههای انتقال آب بین حوضهای، در راستای شفافسازی به اخبار منتشره و فضای ایجادشده علیه سازمان حفاظت محیطزیست کشور پاسخ داده و اعلام کردند که تاکنون از سوی این سازمان هیچگونه مجوزی برای اجرای پروژه گلاب ۲ صادر نشده بلکه در روند جلسات مشترک با مقامات سیاسی و اجرایی دو استان اصفهان و چهارمحال و بختیاری و همچنین مقامات و کارشناسان ارشد وزارت نیرو، سازمان حفاظت محیطزیست با حساسیت نسبت به رعایت ملاحظات محیط زیستی در این پروژه برخورد کرده و با نگاهی کارشناسانه، شرطهای سختگیرانهای را برای تحقق خواسته وزارت نیرو مبنی بر ازسرگیری احداث تونل گلاب ۲ لحاظ کرده است. قرار است ابتدا وزارت نیرو به این شرطهای کارشناسی و محیط زیستی متعهد شده و پس از اخذ ضمانتهای اجرایی لازم برای تحقق آن شرایط، در خصوص صدور مجوز از سوی سازمان حفاظت محیطزیست تصمیمگیری شود. البته تمامی این اقدامات صرفاً در حوزه تأمین نیاز واقعی شرب اصفهان بزرگ تا افق ۱۴۲۰ انجامشده و بههیچوجه تخصیصی به بخشهای صنعت و کشاورزی داده نخواهد شد.
آقای دکتر متصدی در بیان دیدگاههای سازمان به نکات قابلتوجهی در حوزه پروژههای انتقال آب اشاره کردند؛ اینکه در رویکرد جدید سازمان، هیچ پروژه انتقال آبی برای مصارف غیر از شرب (کشاورزی و صنعت) از سوی سازمان مجوزی نخواهد گرفت و تلاش سازمان بر آن است تا با استفاده از راهکار اصولی و کارشناسی مدیریت منابع در هر حوضه، مشکلات ناشی از کمبود آب در آن حوضه برطرف شود. در رابطه با پرسش نگارنده در خصوص ماجرای انتقال آب بهشتآباد که آن پروژه هم بهمانند گلاب به بهانه تأمین آب شرب پیگیری میشود اعلام کردند که پروژه بهشتآباد تاکنون در سازمان حفاظت محیطزیست طرح موضوع نشده و سازمان در مواجه با بهشتآباد بهصورت جدی توجیهات اجرای آن را با نیازهای شرب مناطق مقصد تطبیق داده و اجازه اجرای پروژههای فاقد ارزیابی اثرات زیستمحیطی را نخواهد داد.
بنابر پیشنهاد نگارنده و موافقت آقای دکتر متصدی قرار شد در جلسهای با حضور نمایندگان سازمانهای مردمنهاد و فعالان محیط زیستی دو استان ذینفع در حوضه زایندهرود و مدیران و کارشناسان ارشد وزارت نیرو، ارقام ارایه شده در خصوص نیاز شرب اصفهان موردبررسی مجدد قرارگرفته و در این رهیافت، بر اساس معیارهای کارشناسی تأمین و مصرف این حوزه؛ نیاز واقعی شرب و میزان کمبود آب شرب اصفهان بزرگ تا افق ۱۴۲۰ به دست آید.
گفتنی است رویکرد سازمان درزمینهٔ توجه هوشمندانه به سازمانهای مردمنهاد و تلاش برای ایجاد تعامل سازنده با این ظرفیتهای مشارکتی قابلتحسین بوده که بیشک منجر به همافزایی بیشتر در راستای تحقق ملاحظات محیط زیستی در روند توسعه پایدار کشور خواهد شد. ازاینرو نگارنده هم این رویکرد ارزشمند سازمان در دولت تدبیر و امید را ارج نهاده و به سهم خود در راستای تحکیم و ارتقای این رویه مشارکتمحور تلاشهای مسئولانهای خواهم داشت.
پینوشت:
– خبرگزاری ایسکانیوز: جلسهای با فعالان محیط زیست برای شفافسازی طرح انتقال اب گلاب ۲ ؛ سازمان برای گلاب۲شروطی تعیین خواهد کرد
به من میگن هیچ کس گفته است:
۲۶ مهر, ۱۳۹۳ در ساعت ۱۸:۱۹
باید دید این نشست هم نتیجه ای در سطح کلان مملکتی داره که بعید میدونم با ۳ نفر مثلا بشینن محیط زیست رو قانع کنن و اونام به به و چه چه راه بندازن و تونلا رو ملغی کنن…
اگه کارشناسای سازمان ایقد ابله باشن که با دروغ چند نفر بهم بریزنو حالا شما رفتید هالیشون کردید اینم جای سوال داره
..جناب خاکپور کار از این جور جلسات گذشته..
حمیدرضا خدابخشی گفته است:
۲۶ مهر, ۱۳۹۳ در ساعت ۲۱:۰۰
محاسبات آب مورد نیاز اصفهان در افق ۱۴۲۰ با جمعیت ۵میلیون نفر در لینک زیر
http://www.khouznews.ir/fa/news/55700/%D8%A7%D9%86%D8%AA%D9%82%D9%80%D9%80%D9%80%D9%80%D9%80%D9%80%D8%A7%D9%84-%D8%A2%D8%A8-%DA%A9%D8%A7%D8%B1%D9%88%D9%86-%D8%A8%D9%87-%D9%81%D9%84%D8%A7%D8%AA-%D9%85%D8%B1%DA%A9%D8%B2%DB%8C-%D8%A8%D8%A7-%D9%87%D8%AF%D9%81-%D8%AA%D8%A7%D9%85%DB%8C%D9%86-%D8%A2%D8%A8-%D8%B4%D9%80%D9%80%D9%80%D9%80%D9%80%D9%80%D9%80%D9%80%D9%80%D9%80%D9%80%D8%B1%D8%A8
عبدالحمید گفته است:
۶ آبان, ۱۳۹۳ در ساعت ۱۲:۲۴
چه کسی از اختلاف بین مردم سود می برد؟ خسته شدیم از اینکه میگویند آب را این برد و آن برد. باید صحبت کنیم تا مشکلاتمان حل شود. مهندس خاکپور از تلاشت برای زاینده رود تشکر.
هومان خاکپور گفته است:
۶ آبان, ۱۳۹۳ در ساعت ۱۸:۳۲
ممنون از حمدرضا خدابخشی عزیز بابت اطلاعات ارسالی و تلاش های علمی و کارشناسی در حوزه آب و محیط زیست …
هومان خاکپور گفته است:
۶ آبان, ۱۳۹۳ در ساعت ۱۸:۴۲
جناب عبدالحمید عزیز به نکته درستی اشاره کردید. ما نباید مردم ی که اتفاقن در آغاز راه طولانی بیداری محیط زیستی هستند را خسته و از پرداختن به مسایل محیط زیست سرخورده کنیم. بی شک رفتارهای احساسی و بدون پشتوانه علمی و کارشناسی به نفع هیچکسی نبود و مشکلی را حل نخواهد کرد