ابهام و بلاتکلیفی در تفاهم نامه همکاری وزارت راه و سازمان جنگلها !
در خرداد ماه سال جاری، در راستای فرمان سبز مقام معظم رهبری – «برای سرسبزی ایران ، نهضتی فراگیر باید برپا شود» – و دستور اخیر ریاست جمهوری – «کاشت ۵۰۰ میلیون اصله نهال در سال» – سازمان جنگل ها و مراتع و وزارت راه و ترابری اقدام به انعقاد تفاهم نامه همکاری با هدف ایجاد کمربند سبز در حاشیه راههای روستایی کشور نمودند.
این تفاهم نامه ۱۲ بندی که با اولویت اجرائی در محدوده راههای روستایی و برای مدت ۵ سال به امضاء مقامات اجرایی دو دستگاه رسیده است و قابل تعمیم برای سایر امور مورد توافق طرفین نیز خواهد بود، در واقع از اقدامات مشارکتی بسیار خوب بین دستگاهی در جهت توسعه سرانه فضای سبز روستایی کشور بوده و سبب ایجاد مناظر چشم نواز و آرامش دهنده در اطراف راههای روستایی خواهد شد.
به رغم وجود تجربیات ناموفق طرح های مشارکتی وزارت راه و ترابری و سازمان جنگلها و مراتع در خصوص نهالکاری حاشیه راههای کشور، باز هم شاهد تفاهم نامه ای هستیم که فاقد ضمانت های اجرایی لازم است! در این تفاهم نامه تنها به وظیفه نظارتی و حمایت های فنی سازمان جنگلها و مراتع به روشنی اشاره شده است، در حالیکه وظایف اصلی تامین نهال مورد نیاز، کاشت نهال، نگهداری و حفاظت از نهال های کاشته شده – که اتفاقا” در جاده های روستایی بیشتر مورد تهدید قرار می گیرند – و همچنین منابع اعتباری، تعیین تکلیف نشده و در ابهام و بلاتکلیفی قرار گرفته اند.
در این تفاهم نامه به جای اینکه به طور شفاف و بی پرده ی دستگاه انجام دهنده ی وظایف اصلی تفاهم نامه – شامل تأمین نهال، کاشت نهال، نگهداری و حفاظت از نهالهای کاشته شده – مشخص و هر دستگاه صریحا” ملزم به انجام تعهداتش گردد، تنها به برخی رایزنی های اداری با نهادها و دستگاه های غیر حاضر در این تفاهم نامه پرداخته شده است. مشخص نیست در صورت عدم همکاری قابل انتظار این نهادها – دفاتر امور روستایی استانداری ها، دهیاری ها و شهرداری ها – ضمانت اجرایی این تفاهم نامه چه خواهد بود. اگر قرار بود در این تفاهم نامه برای دفاتر امور روستایی استانداری ها، دهیاری ها و شهرداری ها هم تعهداتی در نظر گرفته شود، لازم بود از وزارت کشور هم جهت مشارکت و امضاء تفاهم نامه دعوت می شد تا بدینوسیله نهادهای استانی زیرمجموعه این وزارتخانه هم ملزم به مشارکت تکلیفی می شدند و ضمانت اجرایی تفاهم نامه بیشتر و محکم تر می گردید.
در این تفاهم نامه هیچ اشاره ای به میزان و منابع اعتباری تأمین کننده هزینه های طرح نشده، سهم طرفین تفاهم نامه از منابع اعتباری تعیین نشده و در زمانبندی اعلام شده، حجم عملیات مشخصی نیز هدف گذاری نشده است. به نظر می رسد این تفاهم نامه فاقد نرم افزارها و سخت افزارهای لازم برای دست یابی به هدف تعیین شده – ایجاد کمربند سبز در حاشیه راههای روستایی کشور – است و بایستی به طور جدی به مؤلفه های اصلی این تفاهم نامه – هدف گذاری کمی، منبع تأمین اعتبار و شفاف سازی وظایف – پرداخته شود.
محمد درویش گفته است:
۳۰ خرداد, ۱۳۸۹ در ساعت ۲۳:۱۳
من نمی دانم چه اصراری به سبز کردن دو طرف جاده ها وجود دارد؟ آیا بهتر نیست به جای این کار، با جانمایی بهتر و اصولی تر، اقدام به ایجاد پارکهای جنگلی و متناسب با خواستگاه بوم شناختی منطقه کرد؟!
پاسخ:
همکاران در خوزستان می گفتند که در سال های قبل چنین پارکهای جنگلی حاشیه راهها را احداث کرده اند و از نهالکاری طولی کنار جاده ها هم موفق تر بوده اند. پیشنهاد شما کاملا” منطقی و عملیاتی به نظر می رسد.
درود رفیق
محمد درویش گفته است:
۳۰ خرداد, ۱۳۸۹ در ساعت ۲۳:۱۴
خاستگاه!
نه خواستگاه.
مهرداد گفته است:
۱ تیر, ۱۳۸۹ در ساعت ۰۰:۱۱
هومان جان با سلام
در بحث درختکاری ابتدا باید چاله کند بعد منار را دزدید بحثی که در یکی از پست ها در هفته منابع طبیعی به آن اشاره کردم کاشت درخت بدون تأمین آب کاری بیهوده بوده یا در صورت تأمین آب از چاههای احداثی جدید بهره جسته که این موضوع موجب پایین رفتن سطح آبها شده که نمونه آن را در بازدید کرمان جهت آبیاری درختکاری حاشیه شهر اشاره شد به نحوی که استاندار کرمان یکی از چاههای ایستگاه تولید بذر و نهال را جهت آبیاری این درختان اختصاص داده بود فردا عازم بام ایران جهت صعود به زردکوه هستیم.
به امید دیدار
پاسخ:
درود بر مهرداد عزیز
نبي الله باستان فارساني گفته است:
۱ تیر, ۱۳۸۹ در ساعت ۰۱:۴۱
درود بر تـو… هم میهن نیک… دوستدار طبیعت…
بسیار خرسندم از این که می بینم در استان ما وب سایت کاملی در دوستی با طبیعت وجود دارد…
قلمت پایدار…
دلشاد باشی و پاینده…نازنین……………………….بدرود
پاسخ:
از اینکه این تارنما سبب خرسندی شما، هم استانی عزیز شده است خوشحالم.
درود دوست عزیز