تعامل برای حفظ محیط زیست
به بهانه هفدهمین مجمع عمومی کنفرانس نمایندگان آسیا و اقیانوسیه با موضوع محیط زیست و توسعه به همراه محمدرضا تابش، مجید شفیعپور، محمدرضا فاطمی و محمد درویش در گفتگویی با خبرنگار روزنامه آرمان شرکت کردهام که میتوانید شرح کامل این گفتگو را در زیر بخوانید:
آرمان – میمنت گلشنی: از امروز هفدهمین مجمع عمومی کنفرانس نمایندگان آسیا و اقیانوسیه با موضوع محیط زیست و توسعه با حضور ۱۵ کشور و همچنین ناظرینی از صندوق جمعیت و برنامه توسعه سازمان ملل متحد و چند سازمان بینالمللی پارلمانی مرتبط با محیط زیست از فرانسه و انگلیس به میزبانی ایران برگزار میشود.
کنفرانس نمایندگان کشورهای حوزه آسیا و اقیانوسیه پیرامون محیط زیست از سال ۱۹۹۳ با حضور هشت کشور در اولین سالگرد اجلاس ریو که از اجلاسهای معتبر زیستمحیطی است، توسط پارلمان کرهجنوبی بنیانگذاری شده است. درحال حاضر نیز مقر اصلی این کنفرانس در کرهجنوبی است.
پیشتر، رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس و دبیرکل هفدهمین مجمع عمومی کنفرانس نمایندگان کشورهای حوزه آسیا و اقیانوسیه با تشریح موضوعات مطروحه در این کنفرانس گفته بود: ضرورت همگرایی منطقه برای حمایت از محیط زیست، همکاری کشورها در حوزه محیط زیست و شرایط خاص توسعه آسیا و اقیانوسیه ازجمله مواردی است که در اجلاس مورد بررسی قرار میگیرد و تلاش میشود توجه پارلمانها نسبت به تصویب قوانینی برای کمک به دولتها در جهت جلوگیری از تخریب محیط زیست جلب شود.
محمدرضا تابش تصریح کرده بود: در این کنفرانس وضعیت بحرانی در سوریه، غزه و افغانستان و همچنین پیامدهای انسانی و آثار مخرب زیستمحیطی جنگ در این کشورها در کنار بحرانهای منطقهای و جهانی، مثل بحران آب و انرژی، تغییرات آب و هوا، تخریب جنگلها و پدیده گرد و غبار مورد بحث و بررسی قرار میگیرد.
به گفته دبیرکل هفدهمین مجمع عمومی کنفرانس نمایندگان آسیا و اقیانوسیه مقابله با آپارتاید علمی و ممانعت از زورگویی قدرتهای استکباری در عدم دسترسی دانشمندان غیرغربی به یافتههای علمی، ایجاد وفاق بین کشورهایی با جغرافیایی مشترک و رعایت اخلاق زیستمحیطی از دیگر مسائل جانبی مطروحه در اجلاس خواهد بود.
علاوه بر این، رئیس مرکز امور بینالملل و کنوانسیونهای سازمان محیط زیست در تازهترین اظهارات خود اختصاص حقابه از رودخانههای مرزی و مقابله با ریزگردها را مهمترین مطالبات کشور در اجلاس تهران عنوان کرده و گفته است: همکاری منطقهای برای پایداری جهانی محور و شعار اجلاس هفدهم است تا با تکیه بر آن نمایندگان این کشورها بتوانند با بحث و تبادل نظر قوانینی در جهت حرکت به سوی توسعه پایدار طرحریزی کنند.
مجید شفیعپور، همچنین اظهار کرده است: نمایندگان مجالس کشورها در این اجلاس فارغ از مسائل اجرایی، ملاحظات زیستمحیطی را در مقیاسهای خرد، جمعآوری و دستهبندی کرده و برای تدوین قوانین، مقررات و ضوابط در دستور کار قرار میدهند تا بتوان در آینده آنها را به دستگاههای متولی منعکس کرد.
او افزوده است: اجلاس هفدهم تهران در آستانه شصت و نهمین مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک بر گزار میشود و انتظار میرود نتایج این اجلاس به صورت یک بیانیه و بهعنوان یک سند برونبرد مباحثی را که باعث ارتقا وضعیت زیستمحیطی کشورهای آسیا و اقیانوسیه میشود در یکی از نشستهای اصلی مجمع عمومی سازمان ملل به دبیرکل سازمان ملل منعکس شود.
دستیار ویژه معاون رئیسجمهور در ادامه خاطرنشان کرده است: گرمایش جهانی، رخدادهای وخیم اقلیمی، گرد و غبار و خشکسالی از مهمترین مباحثی است که در این اجلاس به آنها پرداخته میشود. به گزارش مهر، رئیس مرکز امور بینالملل و کنوانسیونهای سازمان محیط زیست در پایان تصریح کرده است: چالشهای فرامنطقهای ازجمله نظارت بر حقابهها و گرمایش جهانی از مهمترین مباحثی است که از سوی ایران در این اجلاس مطرح میشود.
کنفرانسهایی با چاشنی تبلیغات
برگزاری کنفرانس نمایندگان آسیا و اقیانوسیه با موضوع محیط زیست و توسعه بهانه خوبی است تا با نظرخواهی از کارشناسان محیط زیست به بررسی مهم ترین چالشها و نگرانیهایی که محیط زیست ایران و منطقه را تهدید میکند بپردازیم.
محمدرضا فاطمی، استاد دانشگاه و کارشناس محیط زیست در گفتوگو با آرمان با اشاره به برگزاری کنفرانسهای بینالمللی در حوزه محیط زیست و حضور ایران میگوید: تجربه نشان داده است که حضور و شرکت ایران در بسیاری از کنفرانسهای بینالمللی بیشتر جنبه تبلیغاتی دارد چرا که طی این سالها شرایط محیط زیست نه تنها بهتر نشده بلکه به دلیل اجرای مخرب بسیاری از پروژههای کلان دولتی، بیتوجهی مدیران و فقدان برخوردهای قانونی با متخلفین امروزه پدیده ریزگردها، خشکشدن تالابها، ناامنی غذایی، از بین رفتن تنوعات زیستی و گیاهی و … چالشهای جدی را برای شهروندان در تمامی مناطق کشور ایجاد کرده است.
او در ادامه تصریح میکند: درحال حاضر، بیان مهمترین مشکلات محیط زیستی بسیار سخت است چراکه تمامی استانها با توجه به شرایط جغرافیایی با مشکلات عدیده محیط زیستی روبهرو هستند که تمامی آنها به یک اندازه مهم است و نیاز به اقدام ضروری برای مقابله دارد.
پشتوانه اجرایی تصمیمات بینالمللی
هومان خاکپور، کارشناس محیط زیست، نیز در گفتوگو با آرمان با اشاره به منشأ داخلی و خارجی آسیبهای محیط زیست، عنوان میکند: در مواردی که آلودگی محیط زیست منشأ داخلی دارد هیچ راهی جز تغییر نگاه و باور مسئولان نمیتواند راهگشا باشد. اما در مواردی که مشکلات محیط زیست میان برخی از کشورها مشترک است یا ریشه برونمرزی دارد، برگزاری کنفرانسهای بینالمللی میتواند زمینه را برای همکاری کشورها فراهم کند.
او همچنین خاطرنشان میکند: درحال حاضر، خشکشدن تالابهایی که سرچشمه آنها رودهای مرزی است چون هامون و هیرمند و به دنبال آن تولید کانونهای ریزگرد از مهمترین مشکلات محیط زیست کشور است. واقعیت این است که درحال حاضر، ۲۰ تا ۲۵ استان کشور از مناطق جنوبی تا تنکابن درگیر پدیده ریزگردهاست.
بحث گرمایش زمین یا تولید گازهای گلخانهای، تخریب جنگلها هم از موضوعات مشترک تمامی کشورهاست که اغلب در کنفرانسهای بینالمللی مورد توجه قرار میگیرد. خاکپور در پایان میگوید: به طور حتم، نقطه قوت نشستهای بینالمللی محیط زیست ایجاد تعهدات بینالمللی است اما مشکل اینجاست که این تعهدات هیچ پشتوانه اجرایی ندارند و به نوعی لازمالاجرا نیستند. به همین دلیل، اغلب در عمل چندان موثر نیستند.
سرانه بسیار پایین هزینه آموزش در محیط زیست
مدیرکل دفتر آموزش و مشارکت مردمی سازمان حفاظت محیط زیست نیز در گفتوگو با آرمان با بیان این مطلب که برگزاری کنفرانسهای بینالمللی اغلب با هدف ترغیب کشورها به پایبندی تعهدات صورت میگیرد، بیان میکند: بهطور حتم، درحال حاضر،خشکشدن تالابها و تولید ریزگردها کلیدیترین مشکلات محیط زیست ما به شمار میروند. اما به این موارد باید افزایش شاخص آلودگی هوا را اضافه کرد که به تدریج موجب صعود خط برف و کاهش ذخیره آب در مناطق استراتژیک و به دنبال آن بحران آب میشود.
محمد درویش در ادامه میگوید: مشکلی که کمتر به آن توجه شده است اما ازجمله کلیدیترین مشکلات ما در حوزه محیط زیست محسوب میشود، سرانه بسیار پایین هزینه آموزش در محیط زیست است. مطمئنا، حل مشکلات محیط زیستی ما در بلندمدت تنها در صورتی ممکن است که افراد از سواد و فهم اکولوژیکی درخور برخوردار شوند.
عباس محمدی گفته است:
۲ شهریور, ۱۳۹۳ در ساعت ۱۳:۴۶
درود
در مورد رودخانه های مرزی، ما هم با بستن سد بر رودخانه های خروجی، به خصوص در غرب کشور، همان بلایی را بر سر کشورهای همسایه (و اروند رود) می آوریم که افغانستان با بستن آب هیرمند بر سر سیستان و بلوچستان آورده است… .
هومان خاکپور گفته است:
۲ شهریور, ۱۳۹۳ در ساعت ۱۸:۴۴
درست است عباس عزیز، متاسفانه کمتر نگاه های اکولوژیکی در حوزه آب های مرزی حاکم است و کمتر به حقوق بین المللی کشورهای پایین دست احترام گذاشته می شود. هنوز هم این تفکر که آب های مرزی بلا استفاده و به هدر از کشور خارج می شوتد بر رودخانه های مرزی حاکم است!
سیمین گفته است:
۳ شهریور, ۱۳۹۳ در ساعت ۲۳:۰۰
درود بر هومان خاکپور عزیز
هومان خاکپور گفته است:
۴ شهریور, ۱۳۹۳ در ساعت ۲۱:۵۴
ممنونم سیمین عزیز و مهربان
پایگاه خبری تحلیلی کیار بیدار گفته است:
۲۴ شهریور, ۱۳۹۳ در ساعت ۱۰:۴۷
سلام خداقوت،لطفا در مورد تونل انتقال آب سبزکوه به جغاخور هم بنویسید،ما با دکتر داراب رئیسی در رابطه با این پروژه صحبت کردیم و ایشون گفت علی رغم حق مشاوره بسیار بالای این پروژه اما به دلایل زیست محیطی(به گفته خودش)کار رو ادامه نمیده،حفر ۲۰۰متر از این تونل ۱۷میلیارد تومان هزینه داشته و تکمیل آن برابر است با نابودی دو شهر شلمزار و گهرو
مهدی بهزادی(پایگاه خبری تحلیلی کیار بیدار)