دعوا بر سر آب!
به همراه نمایندگان محترم مبارکه و الیگودرز در مجلس شورای اسلامی به بهانه طرح استیضاح وزیر نیرو و ماجرای تونلهای گلاب و بازدید سرزده وزیر نیرو از این پروژههای به ظاهر متوقف شده، در گفتگویی با خبرنگار خبرگزاری آنا شرکت کردهام که میتوانید شرح کامل آنرا در زیر بخوانید:
“تونل گلاب ۲” کلید استیضاح وزیر نیرو است
دعوا بر سر آب!
خبرگزاری آنا – سهیلا گلیزاده: مدتهاست که انتقال آب زایندهرود مورد مناقشه مسئولان استانهای چهارمحالوبختیاری و اصفهان است. برخی بهرهبرداری از این تونل را راهگشای مشکلات و برخی دیگر آن را فاجعهای زیستمحیطی میدانند. این موضوع اما این روزها جدی تر پیگیری میشود.
به گزارش خبرنگار اقتصادی آنا، اقدام اخیر وزیر نیرو در متوقف کردن عملیات تونل گلاب ۲ از طرفی موجب رضایت مردم چهارمحالوبختیاری شده است و از سویی واکنش نمایندگان اصفهانی مجلس را برانگیخت، تاجایی که نمایندگان مقابل دفتر نهاد ریاستجمهوری تجمع و خواستار عزل وزیر شدند.
عملیات حفر تونل گلاب در سال ۱۳۸۴ در منطقه حجتآباد واقع در مخزن سد تنظیمی- انحرافی زایندهرود و در نقطه صفر مرزی استان، به منظور انتقال آب شرب از زایندهرود برای مردم کاشان، آران و بیدگل با ظرفیتی معادل ۱٫۷ مترمکعببرثانیه شروع و در اواخر سال ۱۳۹۰ به طول ۱۰٫۵ کیلومتر به پایان رسید .
پس از آن نیز عملیات حفاری جدیدی در امتداد تونل گلاب و به نام تونل گلاب ۲ به طول ۱۵کیلومتر و با ظرفیتی معادل ۲۲٫۵ مترمکعب بر ثانیه شروع شد که با توجه به حجم بالای انتقال آب در تونل دوم، اعتراضات به آن در میان مسئولان استانی و جوامع محلی چهارمحالوبختیاری شدت گرفت، به طوری که اکنون تونل گلاب ۲ و بهشتآباد به یکی از مناقشات و تنشهای منطقهای میان استانهای چهارمحالوبختیاری، خوزستان و اصفهان تبدیل شده است.
هشدار درباره “اقدامات عجولانه چیتچیان”
در همین باره نماینده مردم مبارکه در مجلسنهم با انتقاد از رویکرد وزیر نیرو در توقف طرحهای آبرسانی به این استان گفت: اقدامات غیرکارشناسی و عجولانه چیتچیان گزینه استیضاح را پر رنگتر میکند. البته از رئیسجمهوری درخواست عزل وزیر را داریم در غیر اینصورت استیضاح کلید خواهد خورد.
علی ایرانپور در گفتوگو با خبرنگار آنا با بیان اینکه مسئولان به حرف زدن و قول دادن درخصوص حل مشکلات مردم بسنده کردهاند، افزود: سال گذشته نمایندگان مجلس به وزیر پیشنهادی دولت یازدهم رای اعتماد دادهاند، اما امروز به این جمعبندی رسیدهاند که باید اعتماد خود را از این وزیر پس بگیرند.
وی با تاکید بر اینکه بارها از وزیر نیرو درخواست کردیم موضوع بحران آب در اصفهان را جدی بگیرد، تصریح کرد: به وزیر نیرو اعلام کرده بودیم که لغو عملیات احداث تونل گلاب۲ و بهشتآباد خط قرمزهای نمایندگان مجلس هستند، اما وزیر در این باره به مردم اصفهان کملطفی کرد.
ایرانپور با بیان اینکه اصفهان صنعتیترین استان کشور و دومین پرداختکننده مالیات به دولت است، ادامه داد: نمایندگان مجلس صرفا به دنبال استیفای حقوق مردم استان هستند و امیدوارریم دولت نیز به این دیدگاه نمایندگان احترام بگذارد، چرا که اقدامات و صحبتهای دوپهلو و غیرکارشناسانه وزیر نیرو و نشانه رفتن منافع مردم تاکنون موجب منفیتر شدن دید نمایندگان به چیتچیان شده است.
وی یادآور شد: پس از آخرین سفر رئیسجمهوری به استان چهارمحالوبختیاری، وزیر در اقدامی بدون اطلاعرسانی و هماهنگی با مسئولان استانی و حتی استاندار، وارد اصفهان شده و از پروژه احداث تونل گلاب ۲ بازدید کرده است.
ایرانپور اذعان کرد: در پی این اقدام وزیر نیرو، نمایندگان مجلس نیز تصمییم گرفتند رئیسجمهوری را در جریان اقدامات اخیر چیتچیان قرار دهند که با برخورد ناشایست نهاد ریاستجمهوری و مسئولدفتر رئیسجمهوری مواجه شدیم و همینامر نیز موجب شد تا نمایندگان به این اقدام دولت معترض باشند.
وی با تاکید بر اینکه تونل گلاب ۲ و بهشتآباد به آبرسانی استان اصفهان کمک میکند، گفت: تصمیم نمایندگان مجلس برای استیضاح وزیر نیرو ریشه در سالهای گذشته و بحران آبی دارد که در استان به وجود آمد. خشک سالیهای پیدرپی و در نتیجه خشک شدن زایندهرود، برداشت آب در استانهای بالا دستی و تعلل در اجرای طرحهای آبرسانی بخش از آن دسته هستند.
تاخیر ۱۲ ساله در بهرهبرداری از یک پروژه
این عضو کمیسیون کشاورزی مجلس نهم با انتقاد از تاخیر وزارت نیرو در بهرهبردای از پروژه تونل گلاب ۲ و تونل بهشتآباد به عنوان یک طرح ۱۲ساله خاطرنشان کرد: کوهرنگ یکی دیگر از تونلهای آبرسانی به اصفهان است که طی دو سال گذشته بارها آغاز بهرهبرداری از آن اعلام شده است، اما هنوز از عملیاتی شدن آن خبری نیست.
او با بیان اینکه بحران آب در سالهای گذشته مربوط به بخش کشاورزی بوده اما اکنون به بخش صنعت و آبشرب مردم نیز کشیده شدهاست، خاطر نشان کرد: جلسات متعددی را با وزیر نیرو و رئیسجمهوری برای حل معضلات بحران کمآبی داشتیم، اما باید گفت که عزم جدی برای حل مشکلات در مسئولان دیده نمیشود و همینامر نیز موجب شد تا نمایندگان مجلس بحث آب و استیضاح وزیر نیرو را جدیتر بگیرند.
توسعه ناپایدار، بلای جان اصفهان
یک کارشناس و فعال محیط زیست چهارمحالوبختیاری در گفتوگو با خبرنگار آنا با بیان اینکه مسئولان اصفهان باید به جای مقصر جلوه دادن مقامات استانی دیگر به اشتباهات خود در چیدمان طرحهای توسعهای طی ۳ دهه اخیر اعتراف کنند، گفت: مسوولان اصفهان به جای توجه به مزیتهای نسبی استان خود مانند گردشگری و بدون درنظر گرفتن توان اکولوژیک و میزان بارندگی، به توسعه اراضی کشاورزی و کشت محصولات با نیاز آبی بالا روی آوردند که همین توسعه ناپدار و تبعات ناشی از آن بلای جان گاوخونی، زایندهرود و مردم استان شده است.
هومان خاکپور با تاکید بر اینکه بر اساس آمار وزارتنیرو کمتر از ۷درصد آورده زایندهرود در چهارمحالوبختیاری استفاده میشود، افزود: بر اساس همین آمار کمتر از ۵ درصد میزان مصرفی آب اصفهان ( ۶میلیارد متر مکعب) در بخش آشامیدنی و شرب صرف میشود و این یعنی ۹۵ درصد آب مصرفی اصفهانیها مربوط به بخش کشاورزی و صنعت است و اگر تنها ۱۰ درصد از این میزان مصرف صرفهجویی شود، دیگر مسئولان استانی و مردم دغدغه تامین آب شرب نخواهند داشت.
وی با بیان اینکه عملیات احداث تونلهای گلاب بدون ارائه مطالعات امکانسنجی و مکانسنجی به سازمان حفاظت محیط زیست آغاز شده است، تصریح کرد: مطالعات وزارتنیرو حکایت از این دارد که ملاحظات زیستمحیطی در تونل گلاب ۱ و ۲ دیده نشده است و این پروژهها هیچ مجوزی از سازمان متولی یعنی سازمان حفاظت محیط زیست نیز ندارد. حال اگر مسئولان استان اصفهان مدعیاند که این پروژهها هیچ تبعاتی برای محیط زیست ندارد، چرا این سازمان بر جلوگیری از احداث تونلها اصرار میورزد.
خاکپور اظهار کرد: عملیات احداث پروژه تونل گلاب ۱ به بهانه تامین آبشرب شهرهای فلاتمرکزی از جمله کاشان و با ظرفیت انتقال ۱.۷ متر مکعب آب در حالی اواخر سال گذشته پایان یافت که هیچگونه ارزیابی برای آن انجام نشده بود.
این کارشناس و فعال محیط زیست چهارمحالوبختیاری ادامه داد: انتقال آب از طریق تونل گلاب ۱ به دلیل اینکه حجم بالایی را شامل نمی شد، مورد اعتراض نیز قرار نگرفت، اما پس از آن خبرهای احداث تونل گلاب ۲ آن هم با حجم ۲۲ مترمکعببرثانیه به گوش رسید.
هدف تامین آب شرب نیست
خاکپور اضافه کرد: هرچند هدف از احداث گلاب ۲ نیز تامین آبشرب عنوان میشد، اما این حجم انتقال آب نه تنها برای تامین نیاز آب آشامیدنی بلکه برای توسعه مصارف صنعتی و کشاورزی یک استان هم بیش از نیاز بود، بنابراین هدف از حفر این تونل توسعه طرحهای استانی است.
وی با بیان اینکه موضوع انتقال آب از زایندهرود تنشهای اجتماعی شدیدی را میان دو استان چهارمحالوبختیاری و اصفهان ایجاد کرده است، گفت: هرچند وزیر نیرو در بازدید خود از استان اصفهان عملیات احداث این تونل را متوقف کرده، اما خبرها حاکی از این است که عملیات احداث آن به صورت مخفیانه ادامه دارد.
خاکپور افزود: هزینههای احداث این تونلها از محل اعتبارات داخلی استان اصفهان تامین شده و ردیف اعتباری به آن تعلق نگرفته است که همینامر تصور مخفیانه بودن احداث این تونل را قوت میبخشد.
وی با بیان اینکه استان چهارمحالوبختیاری به دلیل مزیتهای جغرافیایی خود میتواند به قطب تولید آب کشور تبدیل شود، تاکید کرد: متاسفانه سدسازیها و پروژههای انتقال آب در سالهای اخیر نه تنها عاملی بازدارنده در دستیابی به این مهم نبوده بلکه صرف نظر از ایجاد تنشها و دامن زدن به اختلافهای قومی و منطقهای میان مردم، خطرهای زیستمحیطی زیادی را نیز متوجه این استان کرده است.
خاکپور سفر اخیر رئیسجمهوری به چهارمحالوبختیاری و توجه ویژه به مسائل زیستمحیطی را یک نقطه قوت و وجه تمایز دولتیازدهم با دولتهای گذشته عنوان کرد و ادامه داد: سفر اخیر دولت به این استان رنگوبویی محیط زیستی داشت که بر خلاف دولتگذشته، توسعه را بر پایه ظرفیتهای اکوتوریستی قرار داد و بهرهگیری از این ظرفیتها میتواند توسعه پایداری را در این استان رقم زند.
طرح تونل گلاب ۲ قانونی است
پیش از این نیز عضو ناظر مجلس در شورای عالی آب در گفتوگو با خبرنگار آنا با بیان اینکه تونل گلاب ۲ هزینههای انتقال آب و آبرسانی به اصفهان را کمتر خواهد کرد، گفته بود: طرح غیرقانونی بودن حفر این تونل چندان منطقی به نظر نمیرسد، چرا که یقینا تاکنون مسئولان با مجوزهای قانونی توانستهاند این پروژه را پیش ببرند.
به گفته محمدتقی توکلی، مسئولان استان اصفهان پروژه تونل گلاب ۲ را با مصوبه برنامهریزی شورای استان اعلام میکنند، اما در نهایت شرکت آب منطقهای استان اصفهان و وزارتنیرو متولیان اصلی این تونل هستند که باید در راستای موضوعات مطرح شده پاسخگو باشند.
نماینده مردم الیگودرز در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اعتراض نمایندگان چهارمحالوبختیاری به حفر این تونل افزود: مجمع نمایندگان استان چهارمحالوبختیاری معتقدند که آب زایندهرود بین مقطع تونل تا ۲۰کیلومتر پایینتر آن یعنی تا تصفیهخانه باباشیخعلی قطع و روستاها و اراضی این نواحی دچار مشکل میشوند.
این عضو کمیسیون کشاورزی مجلسنهم اظهار کرده بود: از طرفی مجمع نمایندگان استان چهارمحالوبختیاری مدعی هستند که این تونل فاقد مجوز و تائید کمیسیون ماده ۲۱۵ است، درحالی که مسئولان استان اصفهان این طرح را استانی قلمداد کردهاند و در این صورت اصلا نیازی به تایید کمیسیون ماده ۲۱۵ ندارد.
سعیدی فر گفته است:
۲۹ مرداد, ۱۳۹۳ در ساعت ۱۳:۱۸
جناب خاکپور
خداقوت
تلاش ویژه تان در امر تحلیل عقلانی و پاسخ منطقی به مباحث مطروحه، قابل ستایش و تقدیر است. با اقتدار ادامه دهید.
هومان خاکپور گفته است:
۲۹ مرداد, ۱۳۹۳ در ساعت ۲۲:۰۶
جناب سعیدی فر عزیز
لطف شما دوستان همراه، قوت قلب بنده خواهد شد.
ممنونم