رویشگاههای لاله واژگون در زاگرس در معرض نابودی قرار دارند
ضعف امکانات سختافزاری نهادهای متولی و خلاءهای قانونی بههمراه عدم توجه سزاوار به مباحث آموزشی و فرهنگ طبیعتگردی سبب شده است تا متأسفانه روند سودجوییهای طبیعتستیزانه با خرید و فروش لالههای واژگون در کلان شهرها بهطرز نگرانکنندهای شتاب گرفته و بهعنوان یک عامل انسانی بیشترین نقش تخریبی را در رویشگاههای در معرض خطر زاگرس بهخود اختصاص دهد.
در همین زمینه با خبرنگار خبرگزاری میراث فرهنگی(CHN) گفتگویی داشتهام که میتوانید مشروح آنرا در زیر بخوانید:
لاله های واژگون قربانی ضعف قانون
نگار حسینی – خبرگزاری میراث فرهنگی- گروه محیط زیست؛ سال های سال است که گردشگران رویشگاه های لاله واژگون در اقصی نقاط زاگرس گل را می چینند. این مورد چندان منفی نیست اما موردی که در سه چهار سال اخیر به عنوان تهدیدی برای این رویشگاه ها بوده، فروش این گل ها در مقیاس وسیع است. بهار، فصل لاله های واژگون است. این گل های قرمز گردشگران زیادی را به بخش های مختلف زاگرس می کشانند. با این حال در سال های اخیر و با رواج پدیده خرید و فروش این گل ها، رویشگاه های لاله واژگون در معرض تهدید و نابودی قرار گرفته است.
در سال های اخیر و در اردیبهشت ماه کمتر نقطه ای از رویشگاه های لاله واژگون می توان یافت که گل ها بابت فروش قلع و قمع نشده باشند. با این همه و با همه هشدارهایی که در این باره داده می شود، امسال هم بسیاری در کار فروش لاله واژگون اند.
«هومان خاکپور»، دیده بان طبیعت بختیاری در گفت و گو با CHN در پاسخ به این پرسش که چرا تمهیدی برای جلوگیری از خرید و فروش لاله های واژگون اتخاذ نمی شود، گفت: «لاله های واژگون در بسیاری از نقاط زاگرس به لحاظ اکوتوریستی گونه ای ارزشمند است و از آن جا که به لحاظ علوفه ای ارزشی ندارد، دستگاه های متولی برنامه ای مدون برای حفاظت جدی از این گونه ندارند.»
خاکپور در مورد آن چه در سال های اخیر در این رویشگاه ها رخ داده است، گفت: «پیش از این گردشگران لاله ها را می کندند و این کمتر به رویشگاه ها آسیب می زد اما با رواج خرید و فروش لاله های واژگون تخریب رویشگاه ها و افت کیفی آن ها قابل مشاهده است.»
اما چرا امکان حفاظت از سوی دستگاه های متولی وجود ندارد؟ خاکپور در این باره گفت: «هیچ قانونی در مورد حمل و فروش لاله های واژگون وجود ندارد و از آن جا که تنها قانون در این مورد، کندن لاله ها را منع کرده است، نمی توان با عوامل حمل و فروش آن ها برخورد قانونی کرد.»
خاکپور در مورد این که تاثیر کندن و فروش گسترده لاله های واژگون در سرتاسر زاگرس بر رویشگاه های این گونه چیست، گفت: «این گل ها دوره کوتاهی از اواخر فروردین تا اواخر اردیبهشت شکوفا هستند و بعد از آن دوره بذردهی آن هاست. بنابراین هنگامی که گل ها چیده و از منطقه خارج می شوند امکان بذردهی وجود ندارد.» به گفته او اثرات تخریبی خرید و فروش را می توان بر وسعت رویشگاه های لاله واژگون و کیفیت رویشگاه ها به سادگی مشاهده کرد.
او در مورد این که چه تمهیدی می توان برای نجات این رویشگاه ها اندیشید، گفت: «مهم ترین اقدام ممکن، مشارکت جوامع محلی در حفاظت از این زیستگاه هاست به این صورت که خود آن ها در مورد ارزش این رویشگاه ها توجیه باشند و به گردشگران و سودجویان اجازه کندن آن ها را ندهند.»
باغبان گفته است:
۱۰ اردیبهشت, ۱۳۹۳ در ساعت ۱۴:۲۷
باسلام وب جالبی دارید در مورد لاله ها می توان محیط زیست یا جهادیا مردم اقدام به تکثیر این کل کرده وقتی بازدیدکننده ها به منطقه رویش لاله هاامدند لاله ها را به انها بفروشند این لاله ها به راحتی با بیاز قابل تکثر استشما حساب کن اکر یک تفریح کاه در این منطقه ایجاد بشه و نیزروش کشت این کل را به مردم بومی انجا یادبدهند موقع جذب توریست کلهای برورشی را به علاقنندا بفروشند اینطور طبیعت حفظ و توریسم هم سر جاش
باغبان گفته است:
۱۱ اردیبهشت, ۱۳۹۳ در ساعت ۱۹:۲۷
کاش می شد با ایجاد تعاونی هایی اقدام به ایجاد هتل ها یا هتل ابارتمان های کوجل و ارزان قیمت در نقاط دیدنی استان کرد و به جای غذاهای کران قیمت غذاهایی ارزان ولی باکیفیت ترجیحا محلی نمود که همکان بتوانند استفاده کنند نه این که انقدر بر هزینه باشد که فقط عده کمی استفاده کنند مثلا یک هتل نزدیک کوه زردکو هم توریست تابستانههم مستانه را می تواند جذب کند و هم اشتغال زایی دارد در کنار اون تور کو ه بیمایی ،،،،می توان راه انداخت تعاون در ایجاد اشتغال بسیار مههههههههههم است سودش به همه می رسه .بیاییم مروج تعاون باشیم برای اقتصاد بویا تر .شاد باشید