تجمعات محیط زیستی؛ نشانهای از بلوغ اجتماعی
اتحاد و همسوییهای کمنظیر فعالان محیط زیستی به همراه افزایش حساسیتهای محیط زیستی در میان برخی مردم کشور که منجر به شکلگیری تجمعات اعتراضی در دفاع از حوزه محیط زیست و طبیعت گردید سبب شد تا سال ۱۳۹۲ با امیدهای زیادی در بین دوستداران محیط زیست کشور همراه شود و برای نخستینبار توسط فعال برجسته محیطزیست کشور – محمد درویش عزیز – بهسزاواری سال “بیداری محیط زیستی ایرانیان” نامیده شود. ماجرای امیدآوری در تیرماه سال جاری با تشکیل نخستین زنجیره انسانی محیط زیستی برای نجات دیرینهترین باغ گیاهشناسی کشور در نوشهر آغاز شد و با برگزاری اجتماع محیط زیستی بیسابقه مردادماه در زنجان به بهانه اعتراض به آلودگیهای منتشر شده از کارخانه غیر استاندارد سرب و روی زنجان ادامه یافت. سومین زنجیره انسانی محیط زیستی به بهانه حفاظت از کوه شاه در بافت کرمان در مقابل عملیاتهای حفاری و اکتشاف سنگ معدن در شهریورماه با حضور صدها نفر از دوستدارن محیط زیست از سراسر کشورشکل گرفت.
با اجتماع پرشور و ۱۰ هزار نفری اهواز و زنجیرههای انسانی محیط زیستی آبانماه سال جاری که به بهانه مخالفت و اعتراض به پروژههای انتقال آب از سرشاخههای کارون بزرگ به فلات مرکزی کشور و بیتوجهای تصمیمگیران به شرایط شکننده منطقه خوزستان در ساحل کارون تشکیل شد، بیداری محیط زیستی در جنوب کشور هم گسترش پیدا کرد. سرانجام نوبت به مردمان دیار زندهرود در استان چهارمحال و بختیاری رسید تا در اعتراض به حفر تونلهای انحراف آب گلاب ۱ و ۲ که منجر به مرگ رودخانه زایندهرود در مقطع چهارمحال و بختیاری خواهد شد، نخستین زنجیره انسانی محیط زیستیشان را در آذرماه تشکیل دهند.
برخلاف امیدواریهایی که چنین حرکتهای مدنی در راستای مشارکت مسئولانه مردم در مواجه با موضوعات محیط زیستی بوجود میآورند، متأسفانه سخنان اخیر استاندار اصفهان که در شبکه اطلاعرسانی رهیابنیوز منتشر شده است سبب نگرانی بسیاری از فعالان محیط زیست کشور شده و اعتراضات گسترده نمایندگان و مردم استانهای خوزستان و چهارمحال و بختیاری را بهدنبال داشته است.
به گزارش رهیاب نیوز رسول زرگر استاندار اصفهان ناباورانه و برخلاف منشور حقوق شهروندی دولت تدبیر و امید در زمینه فعالیتهای اجتماعی و محیط زیستی، در مصاحبهای از تجمعات مردمان خوزستان و چهارمحال و بختیاری در حمایت از رودخانههای کارون بزرگ و زایندهرود به شکل توهینآمیزی انتقاد کرده و مقابل در خواست مردم اصفهان برای برگزاری اجتماع محیط زیستی حمایت از زایندهرود گفته است: “با تجمع در کنار زایندهرود موافق نیستم چون معتقدم بلوغ اجتماعی و سیاسی مردم اصفهان بالاتر از مردم خوزستان و چهارمحال و بختیاری است”. سخنانی که نمایندگان و مردمان استانهای خوزستان و چهارمحال و بختیاری آنرا توهین به فرهنگ منطقه خوانده و اعتراضات گستردهای را آغاز کردهاند.
اگر این گفتهها مربوط به استاندار اصفهان باشد بدون شک مغایر با اصول اخلاقی و ناقض منشور حقوق شهروندی دولت تدبیر و امید و همچنین برخلاف حقوق مسلم مردم در اصول ۲۷ و ۵۰ قانون اساسی کشور بوده و تنشهای منطقهای میان مردمان استانهای چهارمحال و بختیاری و خوزستان با اصفهان را افزایش داده و نارضایتیهای عمومی را بهدنبال خواهد داشت.
فراموش نکنیم که چنین حرکتهای مدنی در دفاع از محیط زیست حاصل تلاشهای ستودنی فعالان حوزههای فرهنگی و محیط زیستی کشور بوده که پس از سالها اطلاعرسانی و آگاهیبخشی شاهد ایجاد چنین ظرفیتهای ارزشمند اجتماعی در میان مردم مناطق مختلف کشور هستیم. فرصت گرانبهایی که یقینا” دولتمردان بایستی بهسزاواری قدر آنرا دانسته و در جهت توسعه و فراگیری عمومی آن گامهای بزرگتری بردارند.
امید که از این پس تمامی استانداران ما – به عنوان عالیترین مقامات اجرایی دولت در استانها – و دیگر دولتمردان با تأسی از بیداری محیط زیستی مردم در این استانهای کشور، بکوشند تا اینگونه حرکتهای مدنی محیط زیستی در تمامی سکونتگاههای میهن عزیز بسط پیدا کند و دغدغههای محیط زیستی در شمار اولویتهای کاری دستگاههای اجرایی و مطالبات اولویتدار همه مردمان ایرانزمین قرار گیرد.
ابراهیمی گفته است:
۲۸ آذر, ۱۳۹۲ در ساعت ۱۵:۳۲
با درود و سپاس
به حق سال ۹۲ سال آکاهی بیشتر و برانگیختگی مردم نسبت به مشکلات محیط زیستی کشورعزیزمان ایران است و چه خوب می شود باآموزش و هدایت این نیروی عظیم انسانی، این مشکلات را اصولی و با دغدغه کمتر پشت سر بگذاریم.
نريمان شيوندي گفته است:
۵ دی, ۱۳۹۲ در ساعت ۱۱:۲۸
سلام مهندس جان
خوبی؟
دوستان خوبن؟دلم واستون تنک شده به همه عزیزان من جمله برادر خودم اقای جزایری؛درخشان؛قایدامینی؛غفاری و دیکر دوستان سلاممو برسونید)
همیشه به یادتون هستم
٠٩١١۴٣٧۶٠٢٣
هومان خاکپور گفته است:
۶ دی, ۱۳۹۲ در ساعت ۱۹:۰۶
درود بر ابراهیمی گرامی
مردم در حرکتهای محیط زیستی بسیار اثرگذار هستند. در صورتیکه بتوانیم این ظرفیت ها را به درستی ساماندهی کنیم بدون شک می توان به پایداری محیط زیست کشور امیدوار بود.
هومان خاکپور گفته است:
۶ دی, ۱۳۹۲ در ساعت ۱۹:۱۰
درود بر نریمان عزیز
ممنون که به یادمان هستی … موفق باشی