تصویبنامهای که لرزه بر اندام مناطق چهارگانه محیط زیست میاندازد!
به بهانه توسعه و ارتقای ظرفیتهای تولیدی در بخش صنعت و معدن، تصویبنامهای در آخرین روز کاری سال ۱۳۹۱ بهتصویب وزیران عضو کارگروه توسعه بخش معدن رسید و با سرعتی شگفتآور این تصویبنامه در آغازین روزهای کاری سال ۱۳۹۲ بهدست نهادهای دولتی متولی در استانها رسید و خیلی سریع ستادهای اجرایی آن به ریاست استانداران در استانها تشکیل شد.
ماجرای این تصویبنامه که متن کامل آن نیز در ویژهنامه شماره ۵۵۸ روزنامه رسمی کشور منتشر شده و در آغازین روزهای سال ۱۳۹۲ لرزه بر اندام ضعیف و شکننده مناطق چهارگانه محیط زیست کشور انداخت، این است که در بند ب ماده ۲ آن به ستادهای اجرایی توسعه بخش معدن استانها اجازه داده است تا در راستای استفاده بهینه از ذخایر معدنی کشور، برای محدودههای دارای پتانسیل معدنی در درون مناطق چهارگانه محیط زیست نیز مجوز بهرهبرداری صادر کنند.
بدون شک همین صدور مجوز معدنکاوی در مناطق چهارگانه محیط زیست، گرانیگاه این تصویبنامه بوده که اقتدار قانونی سازمان حفاظت محیط زیست در مقابل زیادهخواهیهای برخی شرکتهای ذینفوذ معدنکاوی را هدف گرفته و عملا” در مقابل تصمیمات این ستادهای استانی خلعسلاح شده و قدرت نظارت و مدیریت بر مناطق تحت حفاظت خود را از دست خواهند داد. حیرتآور است که وزیران تصمیمگیر، در این بخش از تصویبنامه چگونه حال و روز خراب حیاتوحش موجود در درون مناطق چهارگانه محیط زیست را مد نظر قرار نداده و اجازه دادهاند تا با سروصدای انفجارها و تردد ماشینآلات معدنکاران، امنیت جانی و روانی همین تعداد معدود و ناچیز حیاتوحش در این ذخیرگاههای ارزشمند تنوع زیستی جانوری کشور با خطر جدی مواجه شود؟!
یقینا” بر اساس رأی مشابه هیأت دیوان عدالت اداری که در خصوص تبصره ماده ۴ آییننامه اجرایی ماده ۱۰۸ قانون برنامه سوم صادر و منجر به ابطال آن مصوبه گردید، این بخش از این تصویبنامه نیز مغایر با مفاد قانون قانون حفاظت و بهرهبرداری از جنگلها و مراتع و قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست و خارج از حدود اختیارات قوه مجریه در وضع مقررات دولتی است. در تبصره ۴ ماده ۳۱ قانون حفاظت و بهرهبرداری از جنگلها و مراتع تصریح شده است که؛ «مناطق چهارگانه که در اختیار سازمان حفاظت محیط زیست قرار داشته و یا بعداً قرار خواهد گرفت، قابل واگذاری به غیر نیست» و همچنین در ماده ۱۶ قانون حفاظت محیط زیست مصوب خرداد ۱۳۵۳ و اصلاحیه بعدی مقرر شده است که؛ سازمان حفاظت محیط زیست قائممقام قانونی سازمان جنگلها و مراتع در مدیریت مناطق چهارگانه بوده و حق واگذاری عین آنها را ندارد»، بنابراین مناطق چهارگانه تحت نظارت و مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست قابل واگذاری به غیر نخواهد بود و تنها بهرهبرداری از این اراضی آنهم در موارد خاص امکانپذیر است.
بنابر مستندات حقوقی و فنی موجود که بر غیرقانونی بودن این بخش از تصویبنامه و تهدیدآمیز بودن آن برای مناطق چهارگانه محیط زیست کشور تأکید دارد؛ انتظار میرود تا نمایندگان دلسوز در فراکسیون محیط زیست و کمیسیون اصل ۹۰ قانون اساسی مجلس شورای اسلامی واکنشی سزاوار داشته و در راستای ابطال فوری بند ب ماده ۲ این تصویبنامه از هیچ تلاشی دریغ نکنند. و اما انتظار فراتر از سازمان حفاظت محیط زیست است که به عنوان متولی اصلی صیانت و پاسداری از مناطق چهارگانه محیط زیست کشور، همه توان و ظرفیتهای قانونی خود را بهکار بسته تا از طریق مجاری قانونی نسبت به ابطال این بخش از تصویبنامه اقدام کند.
پینوشت:
– وبسایت مهاربیابانزایی: تصویبنامهای که میخواند فاتحهای بر محیط زیست ایران!
– پایگاه خبری سبزپرس: رئیس سازمان حفاظت محیط زیست؛ مصوبه معادن مورد تایید ما نیست
aram گفته است:
۲۴ فروردین, ۱۳۹۲ در ساعت ۰۷:۲۰
هر دم از این باغ بری میرسد
تازه تر از تازه تری میرسد…
واقعا نمیدونم چی باید گفت؟ یعنی ما تو کشورمون هیچ جای دیگه ای نداریم که دو دستی یقه این مناطق و سرمایه های کوچک رو گرفتیم و حاضر نیستیم بذاریم طبیعت و محیط زیست ما ۱نفس بریده ای هم بکشه؟؟
وای بر ما….
هومان خاکپور گفته است:
۲۵ فروردین, ۱۳۹۲ در ساعت ۰۰:۳۲
به آرام عزیز: ظاهرن قراره با عوامفریبی و ایجاد فرصتهای شغلی و درآمدی زمینه رانت برای برخی اطرافیان فراهم شود و بهای آن هم مهم نیست!
کتایون گفته است:
۳۰ فروردین, ۱۳۹۲ در ساعت ۱۱:۳۷
واقعا جای تاسف داره! به این ۷% زمین باقی مونده هم رحم نکردن!!
هومان خاکپور گفته است:
۱ اردیبهشت, ۱۳۹۲ در ساعت ۲۲:۳۴
به کتایون:
باید تلاش کرد تا این تصویبنامه اجرایی نشود …
ممنون از همراهیتان
بند الحاقی 63 قانون بودجه 92 ارتباطی با اراضی ملی و منابع طبیعی ندارد | دیده بان طبیعت بختیاری گفته است:
۸ خرداد, ۱۳۹۲ در ساعت ۲۳:۲۴
[…] […]
آخرین هدیه دولت دهم به معدنکاوان رسید! | دیده بان طبیعت بختیاری گفته است:
۲۶ مرداد, ۱۳۹۲ در ساعت ۱۲:۰۱
[…] جبرانناپذیر به این زیستگاههای تحت حفاظت؛ فعالان محیط زیست و نهادهای مردمیو دولتی متولی بهشدت… و از مراجع قانونی مرتبط مانند سازمان بازرسی کشور، […]
مجلس مصوبه دولت دهم برای معدنکاوی در مناطق چهارگانه محیط زیست را مغایر با قانون تشخیص داد | دیده بان طبیعت بختیاری گفته است:
۱۴ شهریور, ۱۳۹۲ در ساعت ۰۹:۴۹
[…] نقض صریح قوانین بالادستی مربوطه را فراهم میکرد، موجب اعتراضات شدید فعالان محیط زیست و برخی نهادهای مردمیو دولتی گردید و از مراجع قانونی […]